
 

 
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

August 26, 2015 

BOARD OF PHYSICAL THERAPY 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

REGARDING THE CONTINUING COMPETENCE REQUIREMENTS UNDER HRS 

CHAPTER 461J FOR HAWAII LICENSED PHYSICAL THERAPISTS THAT ARE 


EFFECTIVE WITH THE DECEMBER 31, 2016 RENEWAL 


Q1: 	 Why didn’t the Hawaii Board of Physical Therapy (“Board”) notify me  
earlier about the new continuing competence requirements? 

A1: 	 The post card which was recently sent out by the Board was a courtesy notice.   
On April 22, 2013, Act 035 (SLH 2013), which added continuing competence 
requirements to Hawaii Revised Statutes 461J, became law.  Please note that all 
licensees are responsible for knowing and complying with the Hawaii laws and 
rules of physical therapy practice. All Hawaii physical therapists sign an 
attestation on their initial application which states in part “I further certify that I 
have read, understand and will obey the laws and rules concerning physical 
therapy in the State of Hawaii.”  The version of HRS 461J which is posted on the 
Board’s website was updated shortly after the law was passed. 

Q2: 	 Are all licensees subject to the new continuing competence requirements? 

A2: 	 No; only those physical therapists with active Hawaii licenses are subject to 
these requirements. 

Licensees who are on inactive status are not subject to the new requirements 
while they are on inactive status.  Please note that while on inactive status, the 
licensee shall not engage in the practice of physical therapy.  

In addition, a physical therapist with an active Hawaii license may seek an 
exemption from the requirements by complying with the provisions of Hawaii 
Revised Statutes (“HRS”) section 461J-10.14. 

Currently, physical therapist assistants are not subject to continuing competence 
requirements. 

Q3: 	 When do I need to have obtained at least thirty (30) units of approved 
continuing competence units (“CCU”) in order to renew my Hawaii physical 
therapist license? 

A3: 	 All physical therapists with active Hawaii licenses must complete the CCU 
requirement by December 31, 2016. 

Please note that for the first-time license renewals, if the initial license was 
issued less than twelve (12) months prior to the renewal date, no CCUs will be 
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required for the first renewal period.  If the initial license was issued more than 
twelve (12) months prior to the renewal date, the licensee shall be required to 
obtain fifteen (15) units of approved CCUs for the first renewal period. 

Q4: 	 What if my license is on active status and I have not obtained the 30 CCUs 
by December 31, 2016? 

A4: 	 You will not be able to renew your license. 

Q5: 	 Do I have to take an examination at the end of each continuing competence 
course? 

A5: 	 No; it is up to each continuing competence course provider or agency to 
determine whether to include an examination at the end of their course or not. 

Q6: 	 Do I need to keep track of my CCUs on the Federation of State Boards of 
Physical Therapy’s (“FSBPT”) aPTitude system? 

A6: 	 No; although aPTitude is a free continuing competence record system developed 
by the FSBPT, licensees are not required to use it.  It is up to each licensee to 
determine how to maintain records of the CCUs the licensee has obtained during 
each renewal period. Each licensee is required to keep and maintain his or her 
continuing competence records for a period of seven (7) years after the course of 
activity concludes. It is important to properly maintain these records because the 
Board may randomly audit a licensee’s CCUs. 

Q7: 	 Will the Hawaii Board of Physical Therapy (“Board”) accept continuing 
education approved by another organization? 

A7: 	 To date, the Board will accept continued competence courses in subjects related 
to either the professional practice of physical therapy or patient/client 
management from the following: 

 Courses sponsored by the American Physical Therapy Association 
(“APTA”) or Hawaii Chapter of the APTA (“HAPTA”); 

 Courses approved by the FSBPT’s ProCert; 
 Courses approved by another state or jurisdiction’s physical therapy 

board or its equivalent; and 
 Courses offered or approved by any other provider or agency 

approved by the Board. 

If you take a course from one of the organizations listed above, including those 
approved by another state or jurisdiction, you will be responsible to have the 
approval or index number issued by that organization noted somewhere on the 
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course completion certificate.  This will allow the Board to verify that the course 
was approved by that organization. 

Q8. 	 What courses in ethics, laws, and rules (jurisprudence) will the Board 
accept? 

A8: 	 All courses in ethics, laws, and rules (jurisprudence) must be approved by the 
Hawaii Board of Physical Therapy.  The Board will not accept a course approved 
by any other organization or state/jurisdiction.  Also, all courses must include 
Hawaii’s laws and rules (jurisprudence), therefore, the Board will not accept a 
course on any other state or jurisdiction’s laws and rules. 

Q9. 	 Can I take a life support course other than the American Heart Association 
(“AHA”) basic life support health care provider course? 

A9. 	 Yes; but you do so at your own risk. Please note the course must be at least four 
(4) CCUs in length and the training must be comparable to, or more advanced 
than the AHA’s basic life support health care provider course.  For more 
information on the contents of the AHA’s basic life support course, please visit 
their website: http://cpr.heart.org/ 

Q10: Where can I find a list of courses approved by the Hawaii Board of Physical  
Therapy? 

A10: 	 The Board’s list of approved courses can be found on the following web page: 

http://cca.hawaii.gov/pvl/boards/physicaltherapy/continuing-competence-
information/ 

Q11: 	 How can I get my course approved by the Board? 

A11: 	 On the web page listed in Q10, please review the “Requirements for Course 
Approval by the Hawaii Board of Physical Therapy” document. 

Q12: Can I take a continuing competence course from a provider or agency that 
has not been approved by the Board? 

A12: 	 Yes; but you do so at your own risk.  There is no guarantee that the provider or 
agency will seek the Board’s approval after the course has been given, or that 
the Board will approve the course. 
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Q13: 	 How long is the Board’s approval of a course, provider, or agency good 
for? 

A13: 	 The Board’s approval is only good for the licensing biennium in which it is issued 
(but no longer than two (2) years).  Thereafter, the provider or agency must 
obtain the Board’s approval for the next two (2) year period (even if the course is 
unchanged and remains the same). 

Q14: 	 How often do I have to obtain the 30 CCUs? 

A14: 	 Every two (2) years, beginning with the December 31, 2016 renewal date.  
Thereafter, licensees are required to obtain at least 30 CCUs every two (2) years 
(i.e., by December 31 of every even-numbered year) in order to subsequently 
renew their license. 

Q15: 	 Where can I find more information on the continuing competence  
requirements? 

A15: 	 Please visit the Board’s website: 
http://cca.hawaii.gov/pvl/boards/physicaltherapy/ 

Q16: 	 Who do I contact if I have further questions? 

A16: 	 You may contact the Board by telephone at (808) 586-2701, or e-mail at 
phys_therapy@dcca.hawaii.gov. 
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