
 
 

 

 
 

 
 

    
  

 
 

 
  

 
 

 
 
 

 
 

 
 
 

 
 
 
 

  

BOARD OF PHARMACY
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON IMMUNIZATION OF PERSONS 14 – 17 

YEARS OLD 


August 2015 

1.	 How do I apply to administer immunizations to persons 14-17 years old? 

Prior to administering any immunization to persons 14-17 years old, you must 
submit proof of completion of an ACPE immunization training course, the name, 
address and pharmacy permit number of the pharmacy where you will be 
administering the immunizations. Submit the required information by: 

Mailing address: Board of Pharmacy 
    P.  O.  Box  3469
    Honolulu, Hawaii 96801

 Fax: (808) 586-2689 


Email: pharmacy@dcca.hawaii.gov
 

2. 	 Are there any renewal requirements? 

Yes, every other biennium (once every 3 years), you must take and submit proof 
of completion to the Board, an ACPE immunization training course that is at least 

 one hour. 

3. 	 Does the Board accept non-ACPE training? 

No, only ACPE accredited training courses are accepted by the Board. 

4. 	 Is a prescription required for me to administer the immunization to a 
minor? 

Yes, pursuant to HRS §461-11.4(a). 
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5. 	 Do I have to verify if the prescriber is the patient’s medical home? 

Yes. The pharmacist shall verify that the prescriber or the prescriber’s authorized 
agent is the patient’s medical home.  Medical home means the primary care 
physician who, working in collaboration with the family, oversees the acute, 
chronic, and preventive health needs of the patient in a comprehensive, 
coordinated, and continuous fashion. 

6. 	 What do I do after I immunize a child? 

You must immediately provide the patient with a vaccination record that includes, 
but is not limited to the following information: 
 The patient’s name and date of birth; 
 The type of vaccine administered; and 
 The date and location on which the vaccine was administered. 

7. 	 Do I have to notify the medical home? 

Yes, within 72 hours, you must provide the medical home with the same 
information you provided the patient as well as the following: 

 The name of the vaccine product that was administered, including the 
manufacturer, lot number and expiration date; 


 The method of administration; and 

 The anatomical site of administration. 


8. 	 Do I have to notify anyone else? 

Yes, within five business days, you must provide the Department of Health 
Immunization Registry with the same information you provided the patient and 
the medical home. 

9.	 If I no longer wish to provide immunizations to persons 14-17 years old, 
what do I need to do? 

Notify the Board in writing so that we may remove your name from the list.  No 
phone calls please. 


