
 
 

 

 

 
 

 

 
 

 

 
 

 

 

 

 
 

August 26, 2015 

BOARD OF PHYSICAL THERAPY 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

REGARDING THE CONTINUING COMPETENCE REQUIREMENTS UNDER HRS 

CHAPTER 461J FOR HAWAII LICENSED PHYSICAL THERAPISTS THAT ARE 


EFFECTIVE WITH THE DECEMBER 31, 2016 RENEWAL 

Q1: 	 When do I need to have obtained at least thirty (30) units of approved 
continuing competence units (“CCU”) in order to renew my Hawaii physical 
therapist license? 

A1: 	 By December 31, 2016. Please note that for the first-time license renewals, if the 
initial license was issued less than twelve (12) months prior to the renewal date, 
no CCUs will be required for the first renewal period.  If the initial license was 
issued more than twelve (12) months prior to the renewal date, the licensee shall 
be required to obtain fifteen (15) units of approved CCUs for the first renewal 
period. 

Q2: 	 What if I have not obtained the 30 CCUs by December 31, 2016? 

A2: 	 You will not be able to renew your license. 

Q3: 	 Do I have to take an examination at the end of each continuing competence 
course? 

A3: 	 No; it is up to each continuing competence course provider or agency to 
determine whether to include an examination at the end of their course or not. 

Q4: 	 Do I need to keep track of my CCUs on the Federation of State Boards of 
Physical Therapy’s (“FSBPT”) aPTitude system? 

A4: 	 No; although aPTitude is a free continuing competence record system developed 
by the FSBPT, licensees are not required to use it.  It is up to each licensee to 
determine how to maintain records of the CCUs the licensee has obtained during 
each renewal period. Each licensee is required to keep and maintain his or her 
continuing competence records for a period of seven (7) years after the course of 
activity concludes. It is important to properly maintain these records because the 
Board may randomly audit a licensee’s CCUs. 

Q5: 	 Can I take a continuing competence course from a provider or agency that 
has not been approved by the Board? 

A5: 	 Yes; but you do so at your own risk.  There is no guarantee that the provider or 
agency will seek the Board’s approval after the course has been given, or that 
the Board will approve the course. 
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Q6: 	 How long is the Board’s approval of a course, provider, or agency good 
for? 

A6: 	 The Board’s approval is only good for the licensing biennium in which it is issued 
(but no longer than two (2) years).  Thereafter, the provider or agency must 
obtain the Board’s approval for the next two (2) year period (even if the course is 
unchanged and remains the same). 

Q7: 	 Are all licensees subject to the new continuing competence requirements? 

A7: 	 No; only those physical therapists with active Hawaii licenses are subject to 
these requirements. 

Licensees who are on inactive status are not subject to the new requirements 
while they are on inactive status.  In addition, a physical therapist with an active 
Hawaii license may seek an exemption from the requirements by complying with 
the provisions of HRS section 461J-10.14. 

Currently, physical therapist assistants are not subject to continuing competence 
requirements. 

Q8: 	 How often do I have to obtain the 30 CCUs? 

A8: 	 Every two (2) years, beginning with the December 31, 2016 renewal date.  
Thereafter, licensees are required to obtain at least 30 CCUs every two (2) years 
(i.e., by December 31 of every even-numbered year) in order to subsequently 
renew their licenses. 

Q9. 	 What laws and rules (i.e., jurisprudence) course will the Board accept? 

A9: 	 The Board will only accept a course on Hawaii’s laws and rules taught by an 
authorized provider. The Board will not accept a course on any other state or 
jurisdiction’s laws and rules. 

Q10: 	 Who do I contact if I have further questions? 

A10: 	 You may contact the Board by telephone at (808) 586-2701, or e-mail at 
phys_therapy@dcca.hawaii.gov. 
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